Chili con Carne

Chili con carne met maïsbrood

Wanneer je de chili con carne gaat klaarmaken dan kun je eens proberen hoe de chili con carne met maïsbrood smaakt. Het duurt ongeveer 2 uur en 50 minuten om klaar te maken, maar als je dit klaar hebt dan heb je wel een heerlijk gerecht! Maar wat ga je nog meer klaarmaken? Je zou eens kunnen denken aan langzaam gestoofd rundvlees, dan maak je hier nog bonen in een rijke tomatensaus bij. Alles lekker gekruid met chilipepers en komijn. Zeker in de wintermaanden is dat een heerlijke maaltijd en dan kun je lekker opwarmen bij de kachel of verwarming na een winterse wandeling! Denk dan ook eens aan het warme, smeuïge brood vol maïskorrels. Daar horen ook nog milde, groene chilipepers bij. Je kunt het geheel serveren met een knapperige salade en dan heb je een heerlijke maaltijd!

Ingrediënten chili con carne met maïsbrood

Wanneer je de chili con carne met maïsbrood klaar gaat maken, dan kun je van dit recept zes porties maken. Ga daarom snel aan de slag, zorg dat je alles binnen hebt, het volgende heb je nodig:

1 el olijfolie, extra vergine
350 g mager runderstoofvlees, zonder vet en in kleine blokjes gesneden
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
½ tl komijnzaden
1 tl geplette, gedroogde chilipepers, of naar wens
1 el tomatenpuree
1 blik tomaten, circa 400 g, fijngesneden
2 blikken kidneybonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
300 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
peper en zout
Maïsbrood
150 g maïsmeel
125 g patentbloem
2 tl bakpoeder
½ tl zout
1 groot ei
225 ml halfvolle melk
150 g verse maïskorrels of ontdooide maïskorrels uit de diepvries
1 kleine, milde verse groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden

Bereidingswijze chili con carne met maïsbrood

De voorbereiding van chili con carne met maïsbrood neemt een half uur in beslag, het bereiden ongeveer 2 uur en 20 minuten. Volg deze stappen en dan heb jij een heerlijke chili con carne met maïsbrood die je kunt serveren.

Je verhit de olie in een grote vuurvaste schotel. Dan voeg je het vlees toe en bak het op een hoog vuur gedurende 3-4 minuten. Je kunt er ook voor kiezen om het te bakken tot het mooi bruin is. Je moet regelmatig roeren. Je haalt vervolgens het vlees met een schuimspaan uit de pan. Je moet het vuur temperen en een ui toevoegen. Roer het geheel goed en laat het tien minuten zachtjes sudderen. Doe er nu wat knoflook, de komijnzaden en de chilipepers bij en laat het een minuut al roerend sudderen. Dan doe je het vlees weer in de pan met de tomatenpuree, de tomaten met hun sap, de bonen en de bouillon. Je moet nu goed roeren en het geheel aan de kook brengen. Het vuur moet je nu weer temperen zodat de chili zachtjes suddert. Dek het geheel nu af met een deksel en laat 1–1½ uur koken. Je kunt het ook door laten sudderen tot het vlees zacht is. Af en toe moet je het roeren en op smaak brengen. Als het vlees aan het sudderen is kun je het maïsbrood maken. Je verwarmt de oven voor op 200 °C en vet een diepe, vierkante bakvorm van 20 cm in. Daarvoor gebruik je een beetje gesmolten boter. Je mengt nu in de kom het maïsmeel, de bloem, het bakpoeder en het zout. Je mengt nu een ei met de melk en dat voeg je toe aan de kom. Er moet een stevig deeg ontstaan. Als je zover bent dan voeg je de maïs en de chilipeper toe. Je doet nu het deeg in de bakvorm en bakt het 20-25 minuten of tot het stevig is. Dan haal je het brood uit de oven en snijdt dit dan in grote stukken. Je serveert nu de chili in de voorverwarmde kommen. Geef ieder een lekker stukje maïsbrood en smakelijk eten

Variaties en tips chili con carne met maïsbrood

Je kunt het rundvlees vervangen door mager lamsvlees (nek of bout), en dat moet je dan in blokjes snijden. Je kunt de geplette chilipepers vervangen door 1 verse groene chilipeper, let op zonder zaden en fijngesneden! Dan kun je ook het volgende nemen: ½ tl gemalen koriander en 1 kaneelstokje. Dan kun je de kidneybonen vervangen door 2 blikken kikkererwten van ongeveer 400 g, uitgelekt en gespoeld. Dit doe je dan bij de chili als deze 15 minuten heeft gekookt. Je kunt dan ook nog eens twee middelgrote aubergines toevoegen, let op, in blokjes van 1 cm gesneden. Dan moet je af en toe goed roeren. Aan het einde kun je nog eens drie eetlepels fijngesneden verse koriander toevoegen.